Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szilvás gombóc - nudli

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Desszert, Hétköznapi vacsora, Böjt, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Gyümölcsök, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
15 dkg margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg szilva 47 0.8 0 10.2 1.7 0
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, és megfőzzük. Ha megfőtt, áttörjük.
FONTOS: Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni! /Ha melegen kezdjük elkészíteni a burgonyát, túl sok lisztet vesz fel és kőkemény lesz a gombóc./
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ha kell, feldaraboljuk. Ha az összetört burgonya szobahőmérsékletűre lehűlt, akkor teszünk hozzá egy teáskanálnyi sót, 2-3 evőkanálnyi margarint és összedolgozzuk. A lisztet folyamatosan adagoljuk és csak annyit teszünk hozzá, hogy rugalmas, homogén tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán /különben leragad/, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetre vágott tésztába tesszük a szilvát, és csapott teáskanál fahéjas cukorral megszórjuk, két tenyerünk között gombóccá gyúrjuk.
A tésztából nem csak gombócot, hanem nudlit is készíthetünk. A nudlihoz a tésztából körömnyi darabokat vágunk, és csíkokra sodorjuk.
Nagy lábasban lévő, lobogó forró, picit sós vízben főzzük ki úgy, hogy a beletett gombócokat, nudlikat azonnal, óvatosan megkeverjük, hogy le ne ragadjanak az edény aljára. Ha a gombócok vagy nudlik a víztetejére felemelkednek, hagyjuk még 3-5 percet a forrásban lévő vízben, majd szűrővel kiszedve lecsöpögtetjük, áttesszük a pirított zsemlemorzsába, és megforgatjuk benne. FONTOS: A frissen főtt gombóc tésztája nagyon könnyen szakad, ezért a pirított zsemlemorzsába rakva várjunk egy kicsit a forgatással!

Pirított zsemlemorzsa elkészítése:
A megmaradt margarint egy edényben megolvasztjuk, hozzátesszük a zsemlemorzsát, és aranysárgára pirítjuk. Ha kész a tűzről levéve, folyamatosan keverjük, amíg lehűl egy kicsit vagy tegyük át egy másik edénybe.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)