Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök
Hozzávalók

Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg eper 39 0.9 0.6 7.2 0.8 0
15 dkg mogyoró 691 15.6 63.5 8.7 8 0
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 csipet bors 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A túrógombóchoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
12 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
75 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Epres túrógombóc mogyorósmorzsával és epermártással
A szárazon megpirított mogyorót ledaráljuk. A vajon a morzsát aranybarnára pirítjuk, majd egy tálban a darált mogyoróval elkeverjük. Az epret kicsumázzuk. Annyi szem szép epret, ahány gombócot akarunk, félreteszünk. A többit, egy láboskában, a cukorral felfőzzük, csipetnyi borssal ízesítjük és kevergetve puhára főzzük. Egy villával nyomkodjuk szét. A vörösborban elkevert keményítővel sűrítsük be. A gombócmasszát szétosztjuk és minden gombóc közepébe egy eperszemet dugunk, majd forrásban lévő sós vízben 10-12 perc alatt kifőzzük. Az ízes morzsába forgatva, az eperszósszal leöntve tálaljuk.
Díszítsük citromfűlevélkékkel.
Édesszájúaknak külön porcukrot adjunk hozzá.


A túrógombóchoz
A túrót áttörjük, a tojásokat felverjük és keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Hűtőszekrényben pihentessük legalább egy órát.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)