| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 3 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 1 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 1 kiskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 2 db tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 |
| 8 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 7 dkg cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 50 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 10 dkg dió | 654 | 18.6 | 57 | 11.7 | 7.5 | 0 |
| 4 evőkanál baracklekvár | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 2 evőkanál kakaópor | 313 | 18.5 | 21.7 | 10.5 | 37.7 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
Futtassuk fel az élesztőt 1 deci langyos tejben, a cukor felével és evőkanálnyi liszttel. Közben szitáljuk át a lisztet, így levegősebb lesz a tészta. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a langyos vajat, a tojássárgájákat, a maradék cukrot és a sót. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Rugalmas, szálasan nyúló tésztát kell kapnunk. Dagasztógéppel kb 10 perc. Ha jó a tészta, félbe vágjuk és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport, majd meleg helyen, a két tésztagombócot, a duplájára kelesztjük, ez kb 1 óra. Ekkor finoman átgyúrjuk és mindkét tésztát, centi vastag lappá nyújtjuk, a két lapot egymásra terítjük és a tetejét megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. Feltekerjük, mint a bejglit és hosszában, három csíkra vágjuk, úgy, hogy a végét ne vágjuk át. Hármas fonással összefonjuk és a végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét a felvert tojással lekenjük és még 20 percig kelni hagyjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, úgy 40 perc alatt pirosra sütjük.