Diós és mákos bejgli
Hozzávalók
Bejgli tészta 4 rúdhoz
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1.5 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
5 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
25 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Diótöltelék bejglihez
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 fél
vaníliarúd |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1/2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 evőkanál
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
1 késhegynyi
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
3 cl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Máktöltelék bejglihez
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 késhegynyi
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 dkg
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
5 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
3 cl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Bejgli tészta 4 rúdhoz
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el.
A tejfölben elkeverjük az élesztőt és egy tojást, jól elkeverjük. A lisztet deszkára tesszük, elmorzsoljuk a hideg vajjal és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt és jól összedolgozzuk. Négy cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük és folpackba tekerve másnapig hűtőben pihentetjük.
A tésztát a jégszekrényből kivéve lazán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 2 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban lazán feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd az elkevert, de nem felvert fehérjével megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és pihentetés adja a bejgli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.
Vágatlanul egy hétig friss marad, ha alufóliába tekerjük, ugyanígy, a mélyhűtőben, akár húsvétig is eláll.
Diótöltelék bejglihez
A mazsolát a rummal forrázzuk le és hagyjuk kihűlni. A tejben beledobjuk a felhasított vaníliarudat, a fahéjat és felforraljuk. Beleszórjuk a darált diót és a porcukrot, majd jól elkeverjük. Ha túl híg volna, zsemlemorzsát keverünk bele. Töltés előtt hagyjuk kihűlni. Kenjük rá a tésztára és szórjuk meg egyenletesen a lecsepegtetett mazsolával.
Máktöltelék bejglihez
A mazsolát a rummal forrázzuk le és hagyjuk kihűlni. Egy deci vizet forraljunk fel és keverjük el benne a porcukrot, majd szórjuk bele a mákot a citrom lereszelt héját és a fahéjat, végül keverjük bele a citrom kicsavart levét. Töltés előtt hagyjuk kihűlni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)