Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Diós és mákos bejgli

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Karácsony, Húsvét, Göngyölt, Csőben sült, Édes, Tésztafélék
Hozzávalók

Bejgli tészta 4 rúdhoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1.5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Diótöltelék bejglihez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 fél vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
1/2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
3 cl rum 365 52 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Máktöltelék bejglihez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
20 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
3 cl rum 365 52 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Bejgli tészta 4 rúdhoz
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el.
A tejfölben elkeverjük az élesztőt és egy tojást, jól elkeverjük. A lisztet deszkára tesszük, elmorzsoljuk a hideg vajjal és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejfölt és jól összedolgozzuk. Négy cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük és folpackba tekerve másnapig hűtőben pihentetjük.
A tésztát a jégszekrényből kivéve lazán átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 2 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban lazán feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd az elkevert, de nem felvert fehérjével megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és pihentetés adja a bejgli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – 180 fokra előmelegített sütőben, 30-40 perc alatt készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.
Vágatlanul egy hétig friss marad, ha alufóliába tekerjük, ugyanígy, a mélyhűtőben, akár húsvétig is eláll.



Diótöltelék bejglihez
A mazsolát a rummal forrázzuk le és hagyjuk kihűlni. A tejben beledobjuk a felhasított vaníliarudat, a fahéjat és felforraljuk. Beleszórjuk a darált diót és a porcukrot, majd jól elkeverjük. Ha túl híg volna, zsemlemorzsát keverünk bele. Töltés előtt hagyjuk kihűlni. Kenjük rá a tésztára és szórjuk meg egyenletesen a lecsepegtetett mazsolával.

Máktöltelék bejglihez
A mazsolát a rummal forrázzuk le és hagyjuk kihűlni. Egy deci vizet forraljunk fel és keverjük el benne a porcukrot, majd szórjuk bele a mákot a citrom lereszelt héját és a fahéjat, végül keverjük bele a citrom kicsavart levét. Töltés előtt hagyjuk kihűlni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)