Bálint napi sajtkrémtorta
Hozzávalók
Bálint napi sajtkrémtorta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
tortabevonó étcsokoládé |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 teáskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
50 dkg
ricotta |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Omlós tészta (alaprecept)
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
30 adag
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
20 adag
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Bálint napi sajtkrémtorta
A tésztát a recept leírása szerint, de szív alakú formában készítsük el. Közben a cukrot és a tojássárgáját keverjük habosra, majd hozzáadva a fahéjat, a sót és a ricottát keverjük könnyű krémmé. Simítsuk a formából kivett tésztába és tegyük hűtőbe. A leeső tésztadarabokat szúrjuk ki szív alakú formával és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg, lehet, a formába tett tésztával együtt is. Kihűlés után csíkozzuk be a felolvasztott csokoládéval és tálalás előtt szúrjuk a krémbe.
Omlós tészta (alaprecept)
A lisztet, a cukrot és a sót összeszitáljuk. A hideg vajat kockára vágjuk, majd gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk a lisztes keverékkel. Végül a két tojássárgájával elkeverünk két evőkanál jéghideg vizet és a morzsára öntve tésztává dolgozzuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tésztánk nem lesz omlós. Végül a tésztát fóliába tekerve tegyük a hűtőbe. Egy órára, de lehet egy éjszakára is. A hűtőből kivett tésztát, lisztezett deszkára téve kezdetben inkább ütögetve, semmint gyúrva kezdjük lapítani, végül fél centi vastag vagy vékonyabb körlappá nyújtjuk. Végül a nyújtófára feltekerve a formába tesszük. Kicsit beleigazgatjuk, majd a sodrófát végiggörgetve a forma tetején, a felesleget levágjuk. A formát negyed órára visszatesszük a hűtőbe, majd az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük. Babot szórunk bele és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ez a vaksütés. A sütőpapírt és a babot kivesszük, majd a tésztával tovább dolgozunk. A babot tegyük el, sütéshez máskor is jó lesz.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)