Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bálint napi sajtkrémtorta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Buli, Bálint nap, Desszert, Töltött, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Hétvégi ebéd
Hozzávalók

Bálint napi sajtkrémtorta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
50 dkg ricotta ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Omlós tészta (alaprecept)
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 adag liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
20 adag margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Bálint napi sajtkrémtorta
A tésztát a recept leírása szerint, de szív alakú formában készítsük el. Közben a cukrot és a tojássárgáját keverjük habosra, majd hozzáadva a fahéjat, a sót és a ricottát keverjük könnyű krémmé. Simítsuk a formából kivett tésztába és tegyük hűtőbe. A leeső tésztadarabokat szúrjuk ki szív alakú formával és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg, lehet, a formába tett tésztával együtt is. Kihűlés után csíkozzuk be a felolvasztott csokoládéval és tálalás előtt szúrjuk a krémbe.

Omlós tészta (alaprecept)
A lisztet, a cukrot és a sót összeszitáljuk. A hideg vajat kockára vágjuk, majd gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk a lisztes keverékkel. Végül a két tojássárgájával elkeverünk két evőkanál jéghideg vizet és a morzsára öntve tésztává dolgozzuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tésztánk nem lesz omlós. Végül a tésztát fóliába tekerve tegyük a hűtőbe. Egy órára, de lehet egy éjszakára is. A hűtőből kivett tésztát, lisztezett deszkára téve kezdetben inkább ütögetve, semmint gyúrva kezdjük lapítani, végül fél centi vastag vagy vékonyabb körlappá nyújtjuk. Végül a nyújtófára feltekerve a formába tesszük. Kicsit beleigazgatjuk, majd a sodrófát végiggörgetve a forma tetején, a felesleget levágjuk. A formát negyed órára visszatesszük a hűtőbe, majd az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük. Babot szórunk bele és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ez a vaksütés. A sütőpapírt és a babot kivesszük, majd a tésztával tovább dolgozunk. A babot tegyük el, sütéshez máskor is jó lesz.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)