Alföldi töltött káposzta
			
			
				 
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 50 dkg				
		füstölt csülök | 366 | 17.2 | 33 | 0.1 | 0 | 0 | 
				
						
					| ízlés szerint				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 1 liter				
		tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 | 
				
						
					| 20 db				
		feketebors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 1 evőkanál				
		pirospaprika | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 2 fej				
		vöröshagyma   | 40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 | 
				
						
					| 10 dkg				
		rizs | 352 | 8 | 0.3 | 77.5 | 1.4 | 0 | 
				
						
					| 15 db				
		savanyúkáposzta levél | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 2 kg				
		savanyúkáposzta | 20 | 1.1 | 0.2 | 3.4 | 2.1 | 0 | 
				
						
					| 50 dkg				
		lapocka (sertés)   | 286 | 17.5 | 23.9 | 0.3 | 0 | 72 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
		 
		
		
						
			A savanyúkáposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket.  A töltelékhez a lapockát megdarálom, összekeverem a nyers rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd nem túl szorosan, becsomagolom a savanyú káposztalevélbe (a rizs dagad). Tojásnál kicsit nagyobbak legyenek. Nagyobb leveleket válasszunk a vásárlásnál, így a vastag középső erét kivágva, még két elég nagy levélfelet kapunk. Csinálhatunk kopasz gombócokat is, sokan nem szeretik a levelet.
Az apró káposzta felét a fazék aljára terítem, körben kívülről befelé haladva lerakom a gombócokat, középre teszem a füstölt csülköt, a maradék apró káposztával beborítom, felöntöm vízzel és kislángon megfőzőm.
Tálalás előtt a csülköt feldarabolom és mindenkinek adok gombócot, aprókáposztát és csülökdarabot.
Tálaláskor bőségesen meglocsolom tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)