Töltött mángold (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel, Főétel előtt, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Töltött, Csőben sült, Sós, Hideg, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Reform konyha, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg mangold 42 1.9 0.7 6 3.3 0
40 dkg pulykacomb 115 20.5 3.6 0.4 0 75
5 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
3 dl tejföl (12%) 142 3.4 12 4 0 59
1 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A mangoldot alaposan megmossuk és szárait kivágjuk. A rizst térfogatának megfelelő sós vízben előfőzzük. A megdarált pulykahúst elkeverjük a rizzsel, a finomra aprított hagymával és fokhagymával, a fűszerekkel és a felkarikázott mangoldszárakkal. Ezt a keveréket a levelekbe töltjük, mintha a töltött káposztát készítenénk. Olajjal kikent, lefedhető, tűzálló tálba helyezzük a gombócokat és leöntjük az alaplé felével, majd lefedve 175 fokos sütőben fél órát pároljuk. A sütőből kivéve, leöntjük, a tejföllel elkevert, maradék alaplével és még fél órát pároljuk. Az utolsó negyed órában fedő nélkül.
Tejfölt adjunk hozzá tálaláskor.
Hidegen is kitűnő, ekkor előételnek adhatjuk.