Erdélyi borjúragu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 65 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg borjúhús 120 19.5 4.5 0.3 0 70
40 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 evőkanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 csomag kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 csokor metélőhagyma ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hagymát hámozzuk meg és aprítsuk fel, a húst vágjuk kockákra. A gombát mossuk meg és daraboljuk fel . A vajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, pirítsuk meg rajta a hagymát, majd tegyük hozzá a húst és a gombát. Ha a hús enyhén megpirult, öntsük fel a levessel és fél órát főzzük. A tejszínt keverjük csomómentesre a keményítővel és a borral. Dobjuk a húsra a finomra vágott kaprot, metélőhagymát és öntsük rá a tejszínes keveréket, fűszerezve hagyjuk még 5 percig forrni.