Spenótfőzelék (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főzelékek, Főétel mellé, Böjt, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Hétköznapi vacsora

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 kiskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
késhegynyi szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
6 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A spenótot forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe dobom, így megőrzi üde zöld színét. 5 perc főzés után leszűröm és lecsepegtetem. Ha kihűlt, vastag szárát lecsipkedem és a leveleket finomra vagdalom. A felhevített olajon megpárolom a finomra vagdalt fokhagymát, majd a spenótot és a tejben jól megáztatott, szétmorzsolt zsemlét belekeverem. Sózom, borsozom és jól összeforralom. Ha túl sűrű lenn tejet önthetünk hozzá.
Sült virslivel vagy tükörtojással tálaljuk.