Aranygaluska (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Buli, Böjt, Csőben sült, Remoska, Édes, Meleg, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre: Aranygaluska
Vanília sodó
Aranygaluska A lisztből, a vajból egy evőkanálnyit, a cukorból egy mokkáskanálnyit elveszünk. A felforrósított rumot ráöntjük a mazsolára és időnként megkeverve állni hagyjuk. a meglangyosított tejben elkeverjük a mokkáskanálnyi cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a maradék cukor felével, a tojássárgájákkal, a csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, a felfutott élesztővel és fokozatosan beledolgozzuk a megolvasztott, de nem meleg vaj felét. Addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz és az edény falától el nem válik, ezután meleg helyen, úgy háromnegyed óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben egy sütőedényt a félretett vajjal kikenünk és kilisztezünk. A megdarált diót összekeverjük az őrölt fahéjjal és a maradék cukorral. Ezután a tésztát a maradék olvasztott vajba mártott evőkanállal kiszaggatjuk és megmártjuk a vajban. Minden tésztadarabot megforgatunk a cukros dióban és a sütőedénybe tesszük, rétegenként megszórjuk a rumos mazsolával. Az edényt, lehetőleg, csak a háromnegyedéig töltsük. Ha az összes tészta a sütőedényben van, szórjuk rá a megmaradt diót és locsoljuk rá a vajat. Negyed órát még kelesztjük, majd előmelegített, 170 fokos sütőbe toljuk és háromnegyed óra alatt megsütjük. Tűpróbát végezzünk! Nem vágva, hanem tépve tálaljuk. Adhatunk hozzá vanília sodót. Vanília sodó A vaníliás pudingport 1 dl, hideg tejjel csomómentesre keverjük. Közben a maradék tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral és a csipet sóval felforraljuk. Ha felforrt a pudingporos tejet beleöntjük és kevergetve, újraforrásig a tűzön hagyjuk, majd időnként megkeverve, hűlni hagyjuk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||