Tűzdelt fácán (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadszárnyasokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Tűzdelt, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Tűzdelt fácán
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
2 db fácán ? ? ? ? ? ?
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 csapott mokkáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Almapüré
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 csapott evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
késhegynyi szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tűzdelt fácán
A szalonnát felcsíkozzuk. A fácán mellét és combjait sűrűn megtűzdeljük szalonnacsíkokkal. A fácánt kívül-belül sózzuk, borsozzuk és hasüregébe majoránnát szórunk. Combját és szárnyait konyhai zsineggel átkötjük.
Egy tepsit kikenünk zsírral, belerakjuk a fácánt, és a maradék forró zsírral leöntjük. Előmelegített 175 fokos sütőben, saját levével locsolgatva szép pirosra sütjük. A sütési idő a fácán korától függ, kb. 1,5 óra. Feldarabolás előtt legalább 20 percig pihentessük.
Visszamaradt zsírján megpirítjuk a paradicsompürét és a lisztet, kevés víz hozzáadásával pecsenyelevet készítünk.

A fácánt feldarabolva tálra rakjuk, pecsenyelevével leöntjük. Párolt rizst és almapürét adjuk hozzá.


Almapüré
Az almát megtisztítjuk és a magházát eltávolítjuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi puhára főzzük. Cukorral, őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítjük. Amikor az alma megfőtt, lecsepegtetjük és összeturmixoljuk. Jól lehűtve tálaljuk.