Banános tekercs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Desszert, Teaparti, Meleg nyári napokra, Buli, Szilveszter, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Tésztafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

Banános tekercs
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 dkg kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
6 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1/2 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db banán 105 1.3 0.1 24.2 2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Krém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
25 dkg margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládémáz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Banános tekercs
A tojássárgáját, a cukrot, a kakaót és a sütőport habosra keverjük. Ezután a kemény habbá vert tojásfehérjét, a lazán belekeverjük. Sütőpapírt fektetünk egy tepsibe és rásimítjuk a tésztát, majd előmelegített sütőben, 175 fokon 20 perc alatt megsütjük. Ha megsült, konyharuhával feltekerjük. Kihajtjuk a kihűlt piskótát, rákenjük a fehér, majd a barna krémet. A banánt beleteszem és feltekerem. Hűtőben megdermesztem és csokoládémázzal bevonom. Tálalás előtt ferdén szeletelem.

Krém
A tojást, a tejet és a lisztet simára keverem, sűrűre főzöm és kihűtöm. Kikeverem a margarint és a porcukrot, majd a kihűlt krémmel összekeverem. A krémet megfelezem, egyik felébe a vaníliás cukrot, a másikba egy kanál kakaót keverek.

Csokoládémáz
A vajat felolvasztjuk és oldódásig keverjük benne a cukrot és a kakaóport, ha kissé lehűlt egyneművé keverjük a tojásfehérjével, langyosan kenjük a kihűlt tésztára.