Laktató zellerkrémleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Böjt, Főtt, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Tésztafélék, Hajón is elkészíthető, Macskajajra, Sós, Meleg

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.2 liter csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 szelet toastkenyér ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A finomra metélt hagymát a vajon megpároljuk, majd rádobjuk a kicsire vágott zellert és burgonyát. Kicsit ezekkel is átfuttatjuk és felöntjük az alaplével. Közben fűszerezzük. Amíg fő, a tojásokat a zeller finomra vágott zöldjével és sóval felverjük. Az olajon vékony rántottát sütünk belőle., végül csíkokra vágjuk. A kenyeret megpirítjuk és kockára vágjuk. Ha minden puhára főtt botmixerrel áttörjük a levest és belekeverjük a tejfölt.
Forrón tányérokba szedjük betétként a tojáslepényt és a kenyérkockát adjuk.