Grilltarja burgonyapürével és majonézes lilahagymával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Macskajajra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Sült, Tárcsa, Grillsütő, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Grilltarja
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál fokhagyma granulátum 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
80 dkg tarja 0 0 0 0 0 72
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Majonézes lilahagymasaláta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyapüré
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Grilltarja
A fűszereket , a só kivételével porrá törjük. Az olajjal elkeverjük és a tenyerünkkel kinyomkodott tarjaszeletekre kenjük. 3-4 órát, de lehet egy éjszakán át, a hűtőben pácoljuk. Szobahőmérsékletőre engedjük, majd közepes magasságra engedett grillrácson, néhányszor megforgatva megsütjük. Csak a sütés vége felé sózzuk.
Frissen, a lilahagymasalátával és burgonyapürével tálaljuk.

Majonézes lilahagymasaláta
A félfőre vágott hagymát sóval, borssal, cukorral és a citromlével elkeverjük. Fél órát állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük. A majonézzel elkeverve, hidegen tálaljuk.

Burgonyapüré
Az apróra vágott burgonyát, annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük, leszűrjük, forrón áttörjük. A vajjal, a felforrósított tejjel és a reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Kézi habverővel vagy fakanállal tegyük, géppel csak ragacsos masszát kapunk.
A tej mennyisége a burgonya minőségétől függ, több, kevesebb is lehet.
Habkönnyű, kívánatos ételt kell kapjunk.
Roboráló diéta esetén, tej helyett, tejszín is használhatunk.
Semleges ízű köret, zsenge zöldségek, nem túl fűszeres húsok kísérője.