Lencseleves, spenóttal és kolbásszal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
20 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál cayenni bors 0 0 0 0 0 0
12 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
30 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
30 dkg lencse 335 26 1.9 53 10.6 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon süssük át a feldarabolt, héjától megfosztott kolbászt, tegyük félre, majd a zsiradékban pirítsuk át a hagymát és a zúzott fokhagymát. Dobjuk hozzá a feldarabolt répát és a zellert. Ha a zöldségek kis színt kaptak, öntsük fel kevés alaplével és forraljuk addig, amíg a letapadt ízanyagok feloldódnak. Ekkor hozzáadjuk a lencsét, a kolbászt és a fűszereket, majd fedő alatt puhára pároljuk. Tálalás előtt, a csíkokra vágott parajt és a finomra vágott petrezselymet belekeverjük.
Friss barnakenyérrel tálaljuk.
Hideg időkre való, tartalmas leves.