Szardellás húsgombóc (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Szabadban, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
6 db szardella ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor koriander 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3-4 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2-3 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Két evőkanál olajon süssük el a szardellafiléket, majd dobjuk rá a darált húst, kevergetve süssük fehéredésig. Közben adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, a kifacsart levét és a kakukkfüvet. Sóról nem írok, mert a szardella sós. Süssük zsírjára, majd keverjük hozzá a finomra vágott zöldfűszereket, a reszelt parmezánt és annyi zsemlemorzsát, hogy gyúrható masszát kapjunk. Formázzuk diónyi gombócokká. A félretett olajon, rázogatva, süssük aranybarnára, majd annyi alaplével felöntve, hogy a gombócok feléig érjen, fedő alatt, kis lángon pároljuk puhára.
A szaftjával leöntve, fokhagymás vajon párolt spenóttal és sült koktélparadicsommal tálaljuk.