Sonkás calzone avagy kenyérben sült sonka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Teaparti, Reggeli, Buli, Húsvét, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Hideg, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csomag szárított élesztő 0 ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az összeszitált lisztet, sót, cukrot, élesztőt tegyük a kenyérsütőgépbe, öntsünk hozzá negyed liter langyos vizet és az olajat, majd tegyük dagasztó programra. Persze kézzel is összegyúrhatjuk és egy órát, meleg helyen, letakarva kelesszük. A megkelt tésztát osszuk négy részre, majd lisztezett deszkán nyújtsuk körlappá. Amíg a tészta kel, pirítsuk át a sonka zsíros részét és süssük át rajta a hagymát. Ezen a masszán, süssük át a sonka sovány és apróra vágott részeit, ízesítve borssal és a zúzott fokhagymával. Hagyjuk hűlni, közben keverjük hozzá a keményre főzött és kis kockára vágott tojásokat. A sonkás egyveleggel töltsük be a tésztakorongokat, majd a szélüket vízzel megkenve, hajtsuk félbe és szorosan nyomkodjuk össze és a tetejüket vízzel lekenve, 220 fokra előmelegített sütőben, kb. 15-20 perc alatt, süssük aranybarnára. Mustár- vagy tormamártással kínáljuk.
Igazi, húsvéti maradékfelhasználó recept.