Házi tepertő (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 50 perc
A recept forrása: Rozi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Szabadban, Lassan sütött, Bogrács, Sós, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 kg zsírszalonna ? ? ? ? ? ?
1/2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bőrös és húsos részektől mentes zsírszalonnát vágjuk kétujjnyi kockákra és kilónként egy deci vízzel, kis lángon lángon kezdjük forralni. Igazából érdemes a szabadban üstben vagy bográcsban csinálni, mert a szaga sokakat zavar. Szépen lassan, türelemmel süssük, hogy ne égjen oda. Közben a zsírból időnként szedjünk le. A sütés vége felé kicsit emeljük a lángot, hogy az összes víz elforrjon. Amikor kisült a töpörtyű, vegyük le az edényt a tűzről, öntsünk bele fél deci tejet és lefedve hagyjuk állni pár percig. Végül szedjük ki az elkészült pörcöt. A zsírt gondosan átszűrve tegyük el bödönbe.