Szarvashúsos pite (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 230 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadhúsból 
Cimkék: 

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 kg szarvashús 121 20.7 3.9 0.6 0 110
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
1 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített zsiradékban megpirítjuk a kis kockára vágott zöldségeket. Ha kis színt kaptak rádobjuk a felkockázott húst. Kevergetve jól átpirítjuk ezt is, ha enyhe barna színű a hús hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomkonzervet, majd fedő alatt, kis lángon két-két és fél órát főzzük. Mindig, csak kevés vizet adjunk hozzá. Ekkor mehet bele a gomba és negyed óra főzés után a bor. Jó sűrű szaftja maradjon, ha szükséges nagy lángon kissé forraljuk el. Dobjuk ki a darabos fűszereket és öntsük a ragut egy kerek tűzálló tálba. Időközben főzzük meg a burgonyát, törjük át, majd ha langyosra hűlt keverjük habosra a két tojással, a vajjal és a reszelt sajttal. Ezt a masszát habzsákból nyomjuk a ragu tetejére. Kenjük le a tojássárgájával és 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Párolt zöldséggel vagy salátával kínáljuk.