Erdei gombás metélt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Főétel, Meleg nyári napokra, Buli, Böjt, Bálint nap, Főtt, Párolt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék, Kímélő, Hajón is elkészíthető, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg rókagomba 12 2 0.5 0 5 0
10 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
10 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
50 dkg szélesmetélt 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
igény szerint parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gombaféléket vékony szeletekre vágjuk. Az apró kockára vágott hagymát, a vaj-olaj felforrósított keverékén lepirítjuk, majd a gombát hozzáadva, tovább sütjük. A zúzott fokhagymával, a kakukkfűágról letépett levelekkel, borssal és sóval ízesítve zsírjára sütjük. A tejszínnel felöntve, beforraljuk. Az időközben, előírás szerint, megfőzött és lecsepegtetett széles metélttel összeforgatva, finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Az ínyencek frissen reszelt parmezánt is tálalhatnak hozzá.