Egyben sült tarja szalonnával és uborkával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 125 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Kormányos
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Tűzdelt, Csőben sült, Kemence, Sós, Hideg, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 db ecetes uborka ? ? ? ? ? ?
10 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
1 kg tarja 0 0 0 0 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tarját hosszában, ujjnyi távolságban, majdnem teljesen bevágjuk. Sózzuk, borsozzuk, úgy, hogy a vágatokba is jusson. A vágatokat bekenjük a zúzott fokhagymával és beléjük fektetjük a baconszeleteket és a hosszában vékony szeletekre vágott uborkát. A húst konyhai zsineggel, több helyen körbekötjük, majd a felhevített zsírban, minden oldalán barnára sütjük. Tepsibe tesszük, ráöntjük a sütőzsiradékot és a bort. Alufóliával szorosan lefedve, 140 fokra előmelegített sütőben, másfél órát pároljuk, majd a fóliát levéve, a hőt 200 fokra emelve, bő negyed óra alatt, a tetejét ropogósra sütjük. Szeletelés előtt, fóliával letakarva, tíz percig pihentessük.
A zsineget lebontva, centi vastagra szeletelve tálaljuk.
Köretnek fóliában sült burgonyát és salátát adhatunk. Hidegen, friss kenyérrel is finom.