Szerb gyuvecs paradicsomosan (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 160 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Buli, Rakott, Csőben sült, Kemence, Római tál, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
40 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1/2 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
3 db kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
1 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
40 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
80 dkg marhanyak, tarja 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A húst pörköltnek megfelelő darabokra vágjuk. A padlizsánt, a cukkínit és a paprikát felkockázzuk, a hagymát félkarikára szeljük, majd összeforgatjuk az olajjal és a finomra metélt petrezselyem- és zellerzölddel. A paradicsomot felkarikázzuk és a felét beáztatott cseréptálba terítjük. Rátesszük a zöldségek felét, a húst, majd ismét zöldség következik. A rétegeket közben sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a rizst, végül befedjük a paradicsommal. Leöntjük az esetleg lecsöpögött olajjal és aláöntünk 3 deci vizet. A tálat lefedjük és hideg sütőbe tesszük. A sütőt 220 fokra állítjuk. Az étel két óra húsz perc alatt vajpuhára párolódik.
A sütőtálban adjuk asztalra.