Süllő gines mártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Karácsony, Főtt, Sós, Meleg, Halak, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg süllő 0 0 0 0 0 105
1 dl fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 szál újhagyma ? ? ? ? ? ?
5 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál gin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 fél citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy liter vízbe öntjük a borecetet, beledobjuk a borókabogyót, a borsot, a fokhagymát, a rövidebb darabokra vágott újhagymát, megsózzuk és felforraljuk. Ha felforrt a lángot kikapcsoljuk és fedő alatt hagyjuk állni, amíg kihűl. Újraforraljuk és a lángot egész kicsire véve, a süllőfiléket 6-7 percig főzzük, a víz ne forrjon, csak egy-egy buborék szálljon fel. A lecsepegtetett filéket előmelegített tálra tesszük. Bevonjuk a mártással, melyet úgy készítünk, hogy egy deci főzőlébe belecsavarjuk a fél citrom levét, hozzáöntjük a gint, majd habverővel apránként belekeverjük a vajat, végül sóval és fehérborssal ízesítjük.
Vajas burgonyával tálaljuk.