Diós-kakaós kalács (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 15 perc A recept forrása: Engabi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Reggeli, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Húsvét, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek, Tojás Hozzávalók 4 személyre:
Futtassuk fel az élesztőt 1 deci langyos tejben, a cukor felével és evőkanálnyi liszttel. Közben szitáljuk át a lisztet, így levegősebb lesz a tészta. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a langyos vajat, a tojássárgájákat, a maradék cukrot és a sót. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Rugalmas, szálasan nyúló tésztát kell kapnunk. Dagasztógéppel kb 10 perc. Ha jó a tészta, félbe vágjuk és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport, majd meleg helyen, a két tésztagombócot, a duplájára kelesztjük, ez kb 1 óra. Ekkor finoman átgyúrjuk és mindkét tésztát, centi vastag lappá nyújtjuk, a két lapot egymásra terítjük és a tetejét megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. Feltekerjük, mint a bejglit és hosszában, három csíkra vágjuk, úgy, hogy a végét ne vágjuk át. Hármas fonással összefonjuk és a végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét a felvert tojással lekenjük és még 20 percig kelni hagyjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, úgy 40 perc alatt pirosra sütjük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||