Diós-kakaós kalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Reggeli, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Húsvét, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
7 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
4 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Futtassuk fel az élesztőt 1 deci langyos tejben, a cukor felével és evőkanálnyi liszttel. Közben szitáljuk át a lisztet, így levegősebb lesz a tészta. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a langyos vajat, a tojássárgájákat, a maradék cukrot és a sót. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Rugalmas, szálasan nyúló tésztát kell kapnunk. Dagasztógéppel kb 10 perc. Ha jó a tészta, félbe vágjuk és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport, majd meleg helyen, a két tésztagombócot, a duplájára kelesztjük, ez kb 1 óra. Ekkor finoman átgyúrjuk és mindkét tésztát, centi vastag lappá nyújtjuk, a két lapot egymásra terítjük és a tetejét megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. Feltekerjük, mint a bejglit és hosszában, három csíkra vágjuk, úgy, hogy a végét ne vágjuk át. Hármas fonással összefonjuk és a végét aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét a felvert tojással lekenjük és még 20 percig kelni hagyjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, úgy 40 perc alatt pirosra sütjük.