Bolognai lasagne Dorka kedvére (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Dorka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt-sült tészták Cimkék: Tészták, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Bolognai lasagne Dorka kedvére
Tejmártás
Bolognai lasagne Dorka kedvére Először a ragut készítsük el. A felhevített olajon a darált marhahúst, folyamatosan kevergetve, morzsás állagúra dolgozva, enyhe barnulásig sütjük. ekkor hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és az almareszelőn lereszelt zöldségeket, ezekkel is átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsompürét. Addig sütjük, amíg élénk színét elveszti. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, a levével együtt, belekeverjük a fűszereket és kis lángon, fedő alatt fél órát főzzük. Ráöntjük a húslevest, sózzuk, borsozzuk és további fél órát főzzük. Felöntjük a borral és fedő nélkül, a kellő sűrűségig forraljuk, néha keverjük meg. Végül, ha kell ismét megfűszerezzük. Érdemes többszörös adagot főzni, mert jól bírja a mélyhűtést. Ez a ragu egyéb főtt tésztákhoz is használható. Amíg a ragu párolódik, készítsük el a tejmártást. Megfelelő méretű tepsibe simítsunk egy réteg tejmártást, majd fedjük be tésztalapokkal. Akár friss tésztával, akár készen vásárolttal dolgozunk, előfőzni nem kell. A tésztára terítsünk egy adag ragut, majd tejmártást. Ezt folytassuk, amíg a hozzávalókból tart. Figyeljünk, hogy a tetejére tészta és egy vastagabb réteg tejmártás kerüljön, ragu nem kell. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük, majd hintsük a tetejére a reszelt sajtot és még negyed óra alatt süssük aranybarnára. Kockára vágva tálaljuk, de felvágás előtt negyed órát pihentessük. Tejmártás A felforrósított vajban pezsgessük meg a lisztet, majd a tejet fokozatosan hozzáöntve, mindig csomómentesre keverve, a kellő sűrűségig főzzük. Közben sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítsük. Ha véletlenül csomósra sikerülne, törjük át szitán vagy botmixerrel. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||