Almaboros sertésborda (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Szilveszter, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
8 szelet sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A karajt csontozzuk ki, majd szeleteljük fel. A hártyát a szélén vagdossuk be és verjük ki gyengéden a szeleteket. Sózzuk, borsozzuk meg a húst és a felhevített olajban mindkét oldalukat süssük, hirtelen pirosra. Nem kell készre sütni. Vegyük ki a serpenyőből a húst és a zsiradékon pároljuk meg a finomra vágott hagymát, a végén adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát. Ha megérezzük a fokhagyma illatát, tegyük vissza a húst és öntsük hozzá az almabort. Pároljuk a húst puhára. Ismét vegyük ki a húst és a levet forraljuk be a felére, majd öntsük bele a tejszínt és kevergetve hevítsük forrásig. A hússzeletekre öntve a mártást tálaljuk.
Burgonyapürét adhatunk köretnek.