Bébicéklaleves tojással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Böjt, Főtt, Sós, Savanyú, Édes, Meleg, Hideg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 liter marhaalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
80 dkg bébicékla 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A nagyon alaposan megmosott bébicéklát, a héját, szárát, hagyjuk rajta nyugodtan, daraboljuk fel és főzzük puhára a húslevesben. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhult habarjuk be, egy kevés levessel és liszttel elkevert tejföllel. Citromlével és cukorral ízesítsük pikánsra. Amíg készül a leves a tojásokat főzzük keményre, majd negyedeljük fel és betétként tálaljuk a levesbe.
Díszítsük tejfölpöttyökkel, citromgerezdekkel és néhány céklalevélkével.
Hidegen kitűnő hűsítő, forró nyári napokra.