Tex-mex borda (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 kiskanál cayenni bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 doboz konzerv kukorica 126 4.6 1.6 23.1 0 0
1 doboz vörösbab konzerv ? ? ? ? ? ?
1 doboz fehérbabkonzerv ? ? ? ? ? ?
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
70 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csontos sertéskarajt szeletekre vágjuk, sóval, borssal, cayenni borssal meghintve, a felforrósított olajon, mindkét oldalát pirosra sütjük. Kivesszük és melegen tartjuk. A sütőzsiradékba dobjuk, a felkockázott hagymát, zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, a negyedelt paradicsomot, a felvagdalt chilit, a kakukkfüvet, majd összeforraljuk. Felöntjük a borral és visszatéve a sült húsokat, majdnem puhára pároljuk. A levét, ha szükséges, kevés vízzel pótoljuk. Végül hozzáöntjük a lecsepegtetett konzerveket. A végén, ha a levét hígnak ítéljük, kevés liszttel megszórhatjuk. Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk.
Friss kenyérrel tálaljuk.