Sült vargánya pirítóson (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Szendvicsek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Bálint nap, Böjt, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Gombafélék, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
10 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 dl marsala ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
igény szerint zsúrkenyér 303 9.6 4 57 0.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A vargányát áztassuk be langyos vízbe. Fék óra állás után szűrjük le, de a levét tartsuk meg. A kétféle gombát és a fokhagymát vagdaljuk fel. A felforrósított zsiradékon pirítsuk át a gombát, keverjük bele a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd süssük zsírjára. Öntsük fel az áztatólével és a borral. Közepes lángon, addig főzzük, amíg a leve besűrűsödik. Keverjük bele a finomra metélt petrezselyemzöldet és a frissen készült pirítósokra halmozva, forrón tálaljuk.