Articsóka paradicsommal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Saláták, Főétel előtt, Szabadban, Hétvégi ebéd, Buli, Sütés nélkül, Főzés nélkül, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 fej articsóka 50 2.4 0.1 9.5 10.8 0
6 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
5 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az articsókát sós, citromlével ízesített vízben megfőzzük, majd lecsepegtetve kihűtjük és szirmaira szedjük. A paradicsomokat lehéjazzuk és kimagozzuk, majd a vegyesen zöld és fekete olívabogyóval együtt darabokra vágjuk. A lilahagymát finomra metéljük. Az ecetet felverjük a sóval és borssal, belekeverjük a zúzott fokhagymát és habosra keverjük az olajjal. A hozzávalókat összeforgatjuk az öntettel, 20 percre behűtjük, tálalás előtt megszórjuk az elforgácsolt parmezánnal.
Grillpartik, mediterrán hangulatú ebédek tökéletes előétele.