Ludaskása (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Hideg téli napokra, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Főétel, Főétel előtt, Márton nap, Párolt, Kemence, Római tál, Sós, Meleg, Húsfélék, Gabonafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csapott kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 egész libaaprólék 198 18.5 13.6 0.3 0 0
25 db árpagyöngy 350 9 1.4 75 20.7 0
1/2 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az árpagyöngyöt a főzés előtt éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. A libaaprólékot megtisztítjuk és feldaraboljuk. A sárgarépát, a fehérrépát megtisztítjuk és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, az egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk.
Serpenyőben előmelegítjük a libazsírt, rádobjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket. Megszórjuk pirospaprikával. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, felforraljuk és lefedve kis lángon háromnegyed órát pároljuk.
Leszűrjük a beáztatott árpagyöngyöt, belekeverjük a zöldséges húsba, és fóliával lefedve, háromnegyed órát, előmelegített sütőben, közepes hőfokon sütjük.
Serpenyőben bő olajat forrósítunk. A hagymakarikákat
megszórjuk a liszttel, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük.
A ludaskását egy előmelegített tálra szedjük és a ropogós hagymakarikákkal megszórva tálaljuk.