Szalonnás sütőtökleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
20 dkg angolszalonna 488 16.8 46.5 0 0 80
3 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
60 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
8 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bacont a felhevített olajban szárazra sütjük, majd lecsepegtetve félre tesszük. A sütőzsiradékban a kis kockára vágott répát, tököt és angolszalonnát átpirítjuk, ha megpirult felöntjük a zöldségalaplével és puhára főzzük. közben sóval, borssal ízesítjük. Tálalás előtt a bacont összetörjük, a tejszínt és a tejfölt elkeverjük és a petrezselymet finomra vágjuk.
A kész levest, a tányérokban, a bacon darabokkal, kanálnyi tejfölös keverékkel és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.