Sütőtök krémleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Ditke
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Karácsony, Böjt, Főtt, Csőben sült, Édes, Sós, Meleg, Zöldség, Reform konyha, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
1 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 liter húsalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított, szeletekre vágott tököt 180 fokos sütőben megsütjük. Közben a vajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd a cukrot rászórva kicsit megkaramellizáljuk. Felöntjük a húsalaplével, belereszeljük a narancs héját, belecsavarjuk a levét, hozzáadjuk a felkockázott almát, burgonyát és megfűszerezve puhára főzzük. A sütőtök húsát belekaparjuk, majd botmixxerel pürésítjük. A tejszínt beleöntve összeforraljuk.
Tökmagolajjal megcsepegtetve tálaljuk.