Almás áfonyatorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Hétvégi ebéd, Buli, Csőben sült, Párolt, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Almás áfonyatorta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
12 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
14 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
6 dkg étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
1/2 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A töltelékhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 csomag tortazselé 0 ? ? ? ? ?
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
80 dkg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
20 dkg áfonya ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Almás áfonyatorta
A tojássárgákat 2 evőkanál vízzel, a csipet sóval és a cukor felével habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgájába forgatjuk. Beleszitáljuk az étkezési keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és a 165 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd két lapba vágjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. A krémet a tortalapokba töltjük, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele. Hűtőben megdermesztjük.
Tálaláskor a tetejét tejszínhabrózsákkal és áfonyaszemekkel díszítjük.







A töltelékhez
A reszelt almát, az áfonyát felöntjük a borral, egy deci vízzel, csipetnyi sóval, a cukorral és puhára főzzük. A levét leöntjük és kiegészítjük két és fél decire. A levet összeforraljuk a tortabevonóval és elkeverjük a gyümölcspéppel és a felvert tejszínhabbal.