Karácsonyi csokoládétorta
Hozzávalók
Karácsonyi csokoládétorta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 igény szerint
tejszínhab |
302 |
2.6 |
30 |
3 |
0 |
109 |
5 dkg
étcsokoládé |
0 |
5.8 |
29.2 |
62 |
0 |
0 |
10 dkg
babapiskóta |
389 |
9.7 |
4.4 |
77.7 |
0 |
0 |
1 üveg
rumos meggy |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
5 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
15 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2 evőkanál
baracklekvár |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Párizsi krém
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
20 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1/2 dl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
30 dkg
étcsokoládé |
0 |
5.8 |
29.2 |
62 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Karácsonyi csokoládétorta
A lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, majd a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, belegyúrjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. Folpackba tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük. Két fólia között kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt kerek sütőformába nyomkodjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a párizsi krémet. A kihűlt tésztalapot visszatesszük a folpackkal bélelt tortaformába. Vékonyan megkenjük lekvárral, majd rákenjük a krém felét, melybe belekevertük a kimagozott meggyet. Elsimítjuk, majd kirakjuk a meggy levébe mártott babapiskótával. Óvatosan, hogy a piskótát ne zúzzuk szét rákenjük a maradék krémet, kissé lenyomkodjuk, majd hűtőben dermesztjük. A formát lehúzva, meleg vízbe mártott késsel az oldalán elsimítjuk a krémet, a tetejére terítünk egy sütőpapírt, melyből karácsonyfa alakot vágtunk ki és megszórjuk a reszelt étcsokoládéval. A torta szélét tejszínhabrózsákkal és rumos meggyszemekkel díszítjük.
Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Párizsi krém
A tejszínt a rummal és a cukorral felforraljuk, majd a darabokra tördelt, magas kakaótartalmú étcsokoládét, kevergetve, felolvasztjuk benne. Ha a csokoládé felolvadt benne, hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, a szobahőmérsékletű, vajjal habosra keverjük.
Nugát, fatörzstorta, lúdláb, tátracsúcs készítéséhez és csokoládés torták töltéséhez, bevonásához alkalmazható.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)