Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Zserbó szelet

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék
Hozzávalók

Zserbó szelet
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 késhegynyi sütőpor 0 0 0 0 0 0
15 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
2 dl baracklekvár ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládémáz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zserbó szelet
A lisztben elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk a vajjal. A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Egynemű tésztává állítjuk össze és 3 db cipót formálunk belőle. Az egyiket a tepsi méreténél kicsit kisebbre kinyújtjuk és beleterítjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a porcukorral elkevert dió felét. A másik cipóból hasonló mérető tésztalapot készítünk és beterítjük vele az alsót, majd megszurkáljuk, és azt is megkenjük lekvárral és megszórjuk a cukros dióval. Ezután a harmadik tésztalappal befedjük. 1 órát kelesztjük, végül megszurkáljuk és előmelegített, 175 fokos sütőben, 40 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után a mázat elkenjük a tészta tetején.
Csak a máz megdermedése után szeleteljük, de egy napos állás után még finomabb.



Csokoládémáz
A vajat felolvasztjuk és oldódásig keverjük benne a cukrot és a kakaóport, ha kissé lehűlt egyneművé keverjük a tojásfehérjével, langyosan kenjük a kihűlt tésztára.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)