Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Zöldséges lasagne

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt-sült tészták 
Cimkék: Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Zöldség, Tésztafélék, Kímélő
Hozzávalók

Tejmártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöldséges lasagne
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
40 dkg lasagne tészta 0 ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 doboz paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv ? ? ? ? ? ?
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
50 dkg mirelit mexikói zöldségkeverék ? ? ? ? ? ?
20 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tejmártás
A felforrósított vajban pezsgessük meg a lisztet, majd a tejet fokozatosan hozzáöntve, mindig csomómentesre keverve, a kellő sűrűségig főzzük. Közben sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítsük. Ha véletlenül csomósra sikerülne, törjük át szitán vagy botmixerrel.

Zöldséges lasagne
A zöldségkeveréket (ízlés szerint bármelyiket választhatjuk) és a darabokra vadalt gombát forrásban lévő, sós vízben roppanósra főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább és lecsepegtetjük. A felhevített olajon a finomra vágott hagymát átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsompürét. Addig sütjük, amíg élénk színét elveszti. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, a levével együtt, belekeverjük a fűszereket, a zúzott fokhagymát és kis lángon, fedő alatt krém sűrűségűre főzzük. Ez a szósz egyéb főtt tésztákhoz és pizzákhoz is használható.
Amíg a szósz fő, készítsük el a tejmártást.
Keverjük a szószba a zöldségeket. Megfelelő méretű tepsibe simítsunk egy réteg tejmártást, majd fedjük be tésztalapokkal. Akár friss tésztával, akár készen vásárolttal dolgozunk, előfőzni nem kell. A tésztára terítsünk egy adag zöldséges szószt, majd tejmártást. Ezt folytassuk, amíg a hozzávalókból tart. Figyeljünk, hogy a tetejére tészta és egy vastagabb réteg tejmártás kerüljön, ragu nem kell.
180 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük, majd hintsük a tetejére a reszelt sajtot és még negyed óra alatt süssük aranybarnára. Kockára vágva tálaljuk, de felvágás előtt negyed órát pihentessük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)