Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Tartár mártás

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Mártások 
Cimkék: Mártások, Főétel mellé, Hidegkonyhai készítmények, Saláták, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Tojás
Hozzávalók

Majonéz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kiskanál friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fehérbors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
2 dl napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tartár mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Majonéz
A hozzávalókat tartsuk szobahőmérsékleten. Egy mélyebb edénybe tegyük bele a tojássárgáját, majd kézi habverővel vagy robotgéppel keverjük el az ízesítőkkel. A további eljárásra több lehetőségünk van, én megtanultam egy kézzel fogni a füles keverőtálat és a robotgépet, de ha nehezebb üvegtálat használunk és vizes konyharuhára tesszük, könnyedén keverhetünk egy kézzel, akár géppel, akár kézi habverővel. Most jön a lényeg az olajat csőrös edényből kezdetben cseppenként adagoljuk a tojáshoz, jól látható, ahogy a tojás kezdi felvenni az olajat, a háromnegyedétől gyorsabban is adagolhatunk. A végén vajszerű, sűrű elegyet kell kapnunk. Nem véletlenül nevezik olajvajnak is.
Ne használjunk markáns ízű olajat, legföljebb a végén adjunk hozzá egy evőkanál extraszűz olívaolajat. Figyeljünk arra, hogy a mustár is jó minőségű legyen és a citromlét frissen csavarjuk. Nem a bolti plasztikízű masszára vágyunk. Kicsit munkásnak tűnik, de valójában nem az, nagyobb bulik alkalmával 2 litert is szoktam csinálni és percek alatt megvan és az íze mindenért kárpótol.

Tartár mártás
A majonézt keverjük el a hozzávalókkal és rövid pihentetés után, ha szükséges, fűszerezzük ismét. Hidegen tálaljuk.
Rántott karfiol, hal, gomba mellé kitűnő.
A franciasaláta nélkülözhetetlen eleme.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)