Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szilvás rizsgombóc

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Édességek, Hideg téli napokra, Buli, Desszert, Bálint nap, Advent, Karácsony, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Adventi receptverseny
Hozzávalók

Szilvás-marcipános rizsgombóc
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
8 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
30 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
10 dkg marcipánmassza ? ? ? ? ? ?
20-25 szem szilva 47 0.8 0 10.2 1.7 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Muskotályos mandulamártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
1 teáskanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1.5 dl muskotályos bor 0 ? ? ? ? ?
1.5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szilvás-marcipános rizsgombóc
A rizst csipetnyi sóval és 3 deci vízzel addig főzzük, amíg a levét elfövi, ekkor ráöntjük a tejet és, ha újra felforrt, a lángot eloltva, fedő alatt hagyjuk langyosra hűlni. Keverjük bele a cukrot és két tojást. Ha a massza túl lágy lenne, kevés zsemlemorzsát keverjünk bele. A kimagozott szilvák belsejébe tegyünk kockacukornyi marcipánmasszát. A tejberizsből tojásnyi adagokat véve kissé ellapítjuk, majd a szilva köré gömbölygetjük. A gombócokat a szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk és bő, középforró olajban aranybarnára sütjük. Lecsepegtetve, a mártást aláöntve tálaljuk.

Muskotályos mandulamártás
A mandulát szárazon megpirítjuk, majd megőröljük. A felhevített vajra szórjuk és belekeverjük a többi hozzávalót is. Addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)