Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szilvalekvár egyszerűen

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 300 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Gyümölcsök, Főtt
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 kg besztercei szilva 60 0.7 0.2 13.1 1.7 0
1 kg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 dl ecet (20%-os) ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 kávéskanál szalicil 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A munkát előző este kell elkezdeni. A szilvát megmossuk, leszárazzuk. Kimagozzuk, közben a rohadt, férges darabokat kidobjuk. Megfelelő méretű edényben a cukorral elkeverjük és reggelig állni hagyjuk, így levet enged. Reggel egy vastag aljú, lehetőleg rozsdamentes fazekat a zsírral (nem tévedés) vékonyan kikenünk, majd az ecetet beleöntve, körbe lötyböljük. Óvatosan beleöntjük a szilvát és takarékon, vastag lángelosztót alátéve, fedő alatt felfőzzük. Ekkor a fedőt levéve, éppen csak pöszmörögve, 4 órát főzzük. Ha megkeverjük leég, úgyhogy ezt felejtsük el. A húslészerű folyadék a végére besűrűsödik. A lángot lekapcsolva megkóstoljuk, ha ízlésünk megkívánja még kevés cukrot adhatunk hozzá, hagyjuk kihűlni a kóstolót, mert úgy jobban érezni az ízét. Ezek után folyamatosan és erőteljesen keverjük 20 percig, a végén a szalicilt is hozzáadva. A még mindig forró lekvárt töltsük üvegekbe és lezárva, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Néhány üveget, csak celofánnal lefedve, a kamrában, az idők során még jobban besűrűsödik, ezzel tölthetünk gombócot, buktát.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)