Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sörben sült csülök

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Főétel, Szilveszter, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Húsételek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 kg csülök  328 16 29 0.3 0 0
2 dl barnasör 51 0 0 5.9 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 kávéskanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Sörben sült csülök
Hozzávalók: 1 bőrös, nagy, aránylag sovány csülök, 2 dl világos sör, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors.
A csülköt megtisztítjuk, ha szükséges, a bőrét a gázlángon kissé leperzseljük és éles késsel megkapargatjuk. Kicsontozzuk és bőröstül vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felét átpirítjuk. A csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az levet rálocsoljuk az elősütött húsra, és az edényt alufóliával betakarjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át pároljuk. Ha a párolási idő letelt, az edényt kinyitjuk, és megnézzük, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe. A puha húsról levesszük a fedőt, és a mártással, amely ekkorra már egészen besűrűsödött, bekenjük a tetejét. Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra nem pirul. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad, és rágós lesz.
Párolt káposzta és burgonya a hozzá illó köret.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)