Sörben sült csülök
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1.5 kg
csülök |
328 |
16 |
29 |
0.3 |
0 |
0 |
2 dl
barnasör |
51 |
0 |
0 |
5.9 |
0 |
0 |
3 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
4 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 evőkanál
mustár |
169 |
5.7 |
6.4 |
22 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
gyömbér |
61 |
2.5 |
0.8 |
11 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sörben sült csülök
Hozzávalók: 1 bőrös, nagy, aránylag sovány csülök, 2 dl világos sör, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só, 1 késhegynyi törött fekete bors.
A csülköt megtisztítjuk, ha szükséges, a bőrét a gázlángon kissé leperzseljük és éles késsel megkapargatjuk. Kicsontozzuk és bőröstül vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felét átpirítjuk. A csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az levet rálocsoljuk az elősütött húsra, és az edényt alufóliával betakarjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át pároljuk. Ha a párolási idő letelt, az edényt kinyitjuk, és megnézzük, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe. A puha húsról levesszük a fedőt, és a mártással, amely ekkorra már egészen besűrűsödött, bekenjük a tetejét. Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra nem pirul. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad, és rágós lesz.
Párolt káposzta és burgonya a hozzá illó köret.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)