Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sopapilla sajttorta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 140 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Édességek 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Meleg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Sopapilla sajttorta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg krémsajt 349 25.2 26.6 1.7 0 68
1 teáskanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sopapilla, avagy mexikói csöröge
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1,5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csomag szárított élesztő 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sopapilla sajttorta
Készítsük el a sopapilla tésztát, majd osszuk két darabra, az egyik, kicsit nagyobb legyen. Nyújtsuk ki fél centis lappá mindkettőt. A nagyobbik lappal béleljünk ki, egy vajjal kikent tepsit. A krémsajtot keverjük, a tojások sárgájával, a porcukorral és a vaníliakivonattal habosra, majd forgassuk bele a csipet sóval habosra vert tojásfehérjét. A masszát simítsuk a tésztával bélelt formába, majd fedjük be a másik lappal. A két lapot szorosan nyomkodjuk össze. Kenjük le a tészta tetejét olvasztott vajjal, majd hintsük meg a fahéjjal elkevert cukorral. Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe és süssük fél órát. Addigra a fahéjas cukor csodálatos barna réteggé sül. Pihentessük tíz percig, majd kockára vágva tálaljuk.

Sopapilla, avagy mexikói csöröge
Fél deci langyos vízbe szórjuk bele az élesztőt. Forraljuk össze a tejet, a cukrot és a sót. Keverjük bele a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni. ha már, csak langyos keverjük bele a tojást és az élesztőt. Dagasszuk hozzá a lisztet és, ha a massza már egynemű, langyos helyen, letakarva, kelesszük a duplájára. Ekkor lisztezett deszkán nyújtsuk félujjnyi vastagra. Hagyjuk pihenni negyed órát és vágjuk háromszögekre. 170 fokos olajban, egyszer megfordítva, süssük aranybarnára. Sütés közben a tészta felfújódik. Rácson vagy nedvszívó papíron csöpögtessük le a felesleges olajat.
Porcukorral megszórva, esetleg, külön tálban, lekvárral kínáljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)