Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sertéspörkölt

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Hajón is elkészíthető
Hozzávalók

Sertéspörkölt
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 db paprika  20 1.2 0.3 3 0.9 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál sertészsír 902 0.1 99.7 0 0 86
60 dkg sertéscomb  160 17.5 23.9 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Galuska
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
40 dkg búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sertéspörkölt
A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, fehéredésig sütjük, rádobjuk az apróra vágott paprikát, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Rövid lében pároljuk, vizet csak szükség esetén és mindig keveset adjunk hozzá. A majdnem puha húsra szórjuk a pirospaprikát. Ha elkészült adjunk hozzá kevés testes vörösbort, de azzal már csak egyet rottyantsunk rajta.
Köretnek főtt burgonyát, galuskát, tarhonyát adjunk.
Savanyúságot mindenképpen kínáljunk mellé.

Galuska
Egy egész tojást, egynek a sárgáját vízzel összekeverem (kb. 4 decivel), ne tegyük bele az összeset amíg a tészta állaga nem alakul ki. Sózom, majd belekeverem a lisztet. Nem túl kemény masszává keverjük, de nem szabad alaposan kidolgozni.
Nagyobb fazékban vizet forralok, megsózom, és nokedliszaggatóról vagy vizes deszkáról a lobogva forró vízbe szaggatom. Időnként megkavarom, hogy össze ne ragadjon. Amikor a víz tetejére feljön, már jó is, akkor szűrővel kiszedem, lecsepegtetem és olajos tálba teszem, megkeverem. Nagy mennyiség estén érdemes több részletben szaggatni, főzni, mert ha túl sokáig ázik a vízben, az nem tesz jót a tésztának.

Tévedés ne essék, a nokedli frissen készítve az igazi, érdemes rá pár percet várni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)