Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sárgabarackos gombóc

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Desszert, Hétvégi ebéd, Édes, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Gyümölcsök
Hozzávalók

Sárgabarackos gombóc
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
40 dkg sárgabarack 49 0.9 0.1 10.2 2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
igény szerint kockacukor 0 ? ? ? ? ?
80 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Pirított zsemlemorzsa
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sárgabarackos gombóc
A burgonyát sós vízben, héjában puhára főzzük és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Ha kihűlt, deszkán összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a tojással és sóval.
A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya lisztességétől, ha ragad a tészta, tegyünk még hozzá lisztet.
A tésztát pihentetés nélkül nyújtsuk ki fél cm vastagra, és a barackok nagyságától függően vágjuk négyzetekre, 6-8 cm-esre. A kettévágott sárgabarackot kimagozzuk és félbehajtva késhegynyi fahéjat szórunk és egy kockacukrot dugunk bele. Így csomagoljuk be a tésztába, lisztes tenyerünk között szép kerek gombócokat tudunk formálni. Forró, sós vízben két részletben főzzük ki. Amikor a gombóc vízbe helyezése után újra forr a víz, óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon le egy gombóc sem. Ha feljöttek a gombócok, még két perc főzést igényelnek, de egy darabot meg is kóstolhatunk. Tálalás előtt pirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas cukrot adunk mellé.

Pirított zsemlemorzsa
Mély serpenyőben az olajat felhevítjük és a zsemlemorzsát kevergetve aranybarnára pirítjuk benne. Ha kész vegyük le a tűzről és ha nem azonnal használjuk fel öntsük át egy másik edénybe, mert az edény maradék hőjétől megéghet.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)