Mézbor (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 0 perc
Munkaidő: 0 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Alkoholos italok 
Cimkék: Italok, Alkoholos

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor citromfű 0 0 0 0 0 0
5 db szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 db gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
1.5 gramm citromsav 0 0 0 0 0 0
1 gramm borkősav 0 0 0 0 0 0
4 kg méz 327 0.4 0 81 0 0
3 gramm borélesztő 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A mézet 10 liter vízben kevergetve feloldjuk és a borkő- és citromsavat hozzáadva, másfél-két órát csendesen főzzük, közben folyamatosan lehabozzuk, majd hagyjuk langyosra hűlni, ekkor hozzáadjuk a borélesztőt és a fűszereket és kotyogó alatt hagyjuk kiforrni, először két hónap múlva fejtsük le. Hat hónap múlva palackozhatjuk.