Ecetes meggy (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Főétel mellé, Gyümölcsök, Édes, Sós, Savanyú

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
igény szerint fehérborecet ? ? ? ? ? ?
igény szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
igény szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A frissen szedett, hibátlan meggyet megmossuk, lecsepegtetjük és a szárát ollóval rövidre vágjuk. A gyümölcsöt üvegbe rakjuk és egy üveget felöntünk vízzel, majd kiöntjük belőle. így tudjuk mennyi folyadékra lesz szükségünk. Fele víz, fele borecet keveréket felforralunk literenként fél kg cukorral, egy kávéskanál sóval és üvegenként öt szem borssal. Hűlni hagyjuk, majd hidegen a gyümölcsre öntjük és lezárjuk az üvegeket. Egy hét múlva kibontjuk és a levét felforraljuk, de most forrón öntjük az üvegekbe. Ismét lezárjuk az üvegeket és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Szárazabb sült húsok, vadpecsenyék mellé tálaljuk.