Ír gulyás Dózsa módra (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 6 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 mokkáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
10 db olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
4 db paprika 20 1.2 0.3 3 0.9 0
2 adag fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
4 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 liter barnasör 51 0 0 5.9 0 0
1 kg marhafelsál 243 17 19 0.6 0 83
4 db paszternák ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Először is, az ír gulyás nem igazán leves, állaga valahol a leves és pörkölt között félúton határozható meg. Igazi egytálétel. A marha legjobb részeiből készül, például felsálból. A húst megmossuk, nagy kockákra vágjuk, őrölt borssal elkevert lisztben megforgatjuk, és forró olajban átpirítjuk. A kicsumázott paprikát ugyancsak forró olajban megpirítjuk, lehúzzuk a héját, és kis kockákra vágjuk. A húst felöntjük a sörrel, babérlevelet, kakukkfüvet teszünk bele, és lefedve, lassú tűzön egy órát főzzük. Beletesszük a vastagabb karikákra vágott sárgarépát, a hosszában félbevágott paszternákot és fehérrépát, megsózzuk, és ugyancsak lefedve addig főzzük, míg a hús és zöldség megpuhul. Ha kész, hozzáadjuk a felkockázott piros husú paprikát és az olívabogyót, és még egyet forralunk rajta. Tálalásnál reszelt citromhéjjal és finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Sáfrányos rizst vagy burgonyapürét adhatunk hozzá.