Gombás kölesropogós (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Sörözés, borozás, Teaparti, Főétel, Böjt, Csőben sült, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg köles 350 9.5 3.9 68.8 3.8 0
10 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 teáskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kölest háromszoros térfogatának megfelelő vízben megfőzzük. Majd az apróra vágott ill. reszelt hozzávalókkal összedolgozzuk, a zsemlemorzsa mennyisége változhat, jól formálható masszát kell kapnunk. Tenyérnyi pogácsákat formálunk és kiolajozott tepsiben, 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük.
Önállóan teával vagy mártásokkal, esetleg lecsóhoz feltétként tálaljuk.