Csirkemell tavasziasan (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Igor
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
1 fej karfiol 29 2.4 0.4 3.9 2.9 0
1 csokor sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
25 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
2 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
50 dkg csirkemell 110 24.7 1 0.5 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldborsót és a zsenge répát cukros, sós vízben, a hasáborra vágott karalábét sós, pár csepp citromlével ízesített vízben, a rózsáira szedett karfiolt sós, tejes vízben roppanósra főzzük. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózva, borsozva és fátyolnyi liszttel meghintve, két evőkanál olaj és vaj keverékén pirosra sütjük. A megmaradt zsiradékba belereszeljük a citromhéj felét és az alaplét beleöntve felére beforraljuk, majd citromlével pikánsra ízesítjük. A zöldségeket a maradék vajon átforrósítjuk és előmelegített tálra tesszük. A csirkemellet a citromos szaftban felmelegítjük és a zöldség köre rakjuk, a szaftjával leöntjük és az egészet apróra vágott petrezselyemmel bőven megszórjuk.
Köretnek sült újburgonyát adhatunk.