Mediterrán tonhalfilé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétköznapi vacsora, Böjt, Buli, Töltött, Csőben sült, Grillsütő, Sós, Meleg, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
70 dkg tonhal 227 21.5 15.5 0 0 70
16 levél bazsalikom 0 0 0 0 0 0
8 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tonhalfiléket megmossuk és szárazra töröljük. A szeleteket több helyen, ferdén, hosszan keskeny pengéjű késsel felszúrjuk, kétujjnyi távolságra egymástól. A fokhagymagerezdeket félbe vágjuk és bazsalikomlevélbe tekerjük, a kis tekercseket dugjuk a nyílásokba. Az előkészített halszeleteket sózzuk, borsozzuk és olivaolajjal kikent tepsibe helyezzük, rászórjuk a darabokra vágott olajbogyót, citromlével megcsepegtetjük. 200 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütjük, ne tovább, mert kiszárad.
Frissiben tálaljuk, salátával és citromgerezdekkel.